Thursday, April 16, 2009

di kala sendri...

Alhamdulillah ya Allah, dengan naungan daripadaMU, aku masih bernafas di buanaMu yang luas terbentang..
Sendiri, buat aku sedar..kadang-kadang kita perlukan masa untuk menghayati betapa "bebas" dan "tenang"nya bersendirian itu. bukan bermaksud orang di sekeliling itu tidak penting. berkhalwat bersama mu bersendiri mengadu pada yang mencipta membuat aku sedar...

Anugerah kehidupan yang kau berikan dalam hidup terlalu nikmat sehingga aku selalu alpa dan hanyut hilang punca. dengan dugaan yang kau berikan, aku seakan mencari diriku sebenar yang telah lama hilang terperosok dalam kegelapan hati yang aku hitamkan sendiri. namun sayangMU yang sememangnya AGUNG buat umatmu, mengheret aku untuk kembali mencari sinar yang pernah menerangi ruang terhad di dalam diri kerna kasih sayangMu yang tidak pernah terhad. Syukur atas anugerah terindah ini Ya Allah...

kesilapan dan kegelapan mengajar aku tentang apa itu erti sebuah kepercayaan, kasih sayang dan cinta sesama insan. ternyata Agungnya kasih sayang dan CintaMu melebihi segala-galanya...tiada penghujung tiada noktah!!
Andai peluang itu masih setia menjadikan aku sebagai pemiliknya, biarkan bersendirian ini selamanya di hati ditemani insan-insan yang memandu gerak langkah KU terhadap dambaan Syurga.

Syukur padaMu ya Allah, dugaan yang kau berikan, menemukan aku dengan insan-insan yang tak pernah jemu dan lelah mengingatkan aku tentang Kebesaran dan KeagunganMU... tasbih, tahmid dan takbir padaMU ya ALLAH... Moga eku terus bersama mereka mempejuangkan kedamaian hati dan ketengangan jiwa beribadah kepadaMU...Amin.